woensdag 14 september 2011

Deurkrukken (Mat) chroom en (Mat) nikkel

Twee blogs geleden heb ik het gehad over de verschillende uitvoeringen deurkrukken. Ik ben toen dieper ingegaan op de messing varianten; Messing gelakt, ongelakt en zirconium.

Nu wil ik het hebben over:

Chroom
Mat Chroom
Nikkel
Mat-Nikkel
In warmte tinten is chroom het koudst en Nikkel het warmst. Chroom is duidelijk herkenbaar: De meeste kranen in uw badkamer zijn van chroom.

De bewerking van deze krukken is hetzelfde: de deurkruk wordt in een mal gegoten en daarna in een bad gedompeld, bij chroom in een chromen bad en bij nikkel, ja u raadt het al, in een nikkel bad. Bij de matte versies worden de deurkrukken eerst gematteerd en dan pas gedompeld. Dat geeft de matte uitstraling

Chroom is één van de hardere stoffen en als oppervlakte behandeling veel harder dan nikkel. Chroom is daarom bij uitstek geschikt als finish voor buitendeurbeslag en wordt bovendien veel toegepast in “natte” ruimtes.


De matte versies zijn in het algemeen goedkoper dan een RVS uitvoering en zijn net iets anders qua kleur, mat-chroom is iets killer en mat-nikkel is iets warmer dan RVS. Ik zeg altijd dat Mat-nikkel vergelijkbaar is met RVS alleen met een geeltint, net iets warmer. Veel klanten kiezen voor mat-nikkel omdat het warmer is en het heeft een meer klassieke uitstraling, RVS en chroom worden als kil ervaren, daarnaast zijn deurkrukken van mat-nikkel goedkoper in aanschaf dan RVS deurkrukken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten